Audyt Zagłębia.
Jestem bardzo zdziwiony,że ten temat praktycznie na forum nie istnieje a szkoda.
Nie będę bronił poprzedniej władzy ale daleki jestem o pisaniu o bawieniu pisowskich pajacyków.Rok 2023 rzeczywiście obfitował w transfery i przedłużenia kontraktów a to kosztuje.
Przedłużyliśmy kontrakty z Pieńko i Kłudką i to chyba dobrze.
Przedłużyliśmy również z Diudisem i ja osobiście uważam,że to też ok a co potem się stało to już inna historia. Przyszedł też Munioz i dla mnie to też fajny zawodnik zupełnie niewykorzystany.Kolejni to Mróz i Nalepa I tutaj można marudzić.Najdroższymi wydatkami było wykupienie Kurminowskiego i transfer Dąbrowskiego.Teraz zastanówmy się czy można było taniej i czy to taniej nie oznaczałoby degradacji.
Zimą lub latem przyjdzie transfer Pieńki I być może Kłudki i wówczas będziemy się cieszyć z 20 mln zł ,ale czy będziemy pamiętać,że ktoś zainwestował w nich 2023 roku.
Kurminowski wiosną strzelił kilka bramek,które jak pisałem wyżej utrzymały nas w Ekstraklasie a potencjał Munioza i Diudisa zmarnował Fornalik.
Nie piszę ,że wszystko było ok. Chcę uświadomić tylko,że przy tym budżecie nie da się utrzymać Zagłębia w tej formie organizacyjnej.
Piłka nożna jest coraz droższa czy nam się podoba czy nie.Utrzymanie I drużyny w Ekstraklasie,II w 2 lidze,drużyn juniorskich i rozbudowa i utrzymanie infrastruktury sportowej w tym budżecie nie jest realne.Pamiętajcie,że Lubin jest jedynym miastem który zarabia na piłce nożnej -podatki.Ostatnio Katowice,Gdańsk i wiele innych miast włożyły w kluby miliony u nas jest odwrotnie i nic nie zapowiada zmian.Jeżeli więc klub zostanie na tym budżecie to za 2-3 lata lecimy i zostaniemy bazą podobną do Wronek.